Як вибрати ліхтар: все, що потрібно знати перед покупкою

Українців уже давно попередили про можливі віялові та екстрені відключення електрики. Щоб така ситуація не застала зненацька, потрібно подбати про те, щоб у будинку було кілька джерел енергії: свічки, сірники, акумулятори та ліхтарики. І якщо з вибором перших трьох предметів зазвичай складнощів не виникає, то покупка ліхтаря може викликати низку питань. Безумовно, хочеться придбати найкращий акумуляторний ліхтар для освітлення житла та безпечного пересування. Однак велика кількість гаджетів здатна завести в глухий кут непідготовленого покупця.

Якщо ви ще не визначилися, який купити акумуляторний ліхтарик, вам допоможе ця стаття. У ній ми розповімо про те, які бувають види ліхтарів, на що звертати увагу при виборі, що допоможе підібрати модель, яка добре світитиме і довго прослужить. Є багато привабливих рішень з точки зору вартості, зручності користування та наявності додаткових функцій і всі вони представлені в каталозі нашого магазину.

Як вибрати ліхтар? Визначаємо мету покупки

Існує кілька критеріїв вибору освітлювальних приладів, проте вектор визначає відповідь на найголовніше питання: навіщо саме потрібен ліхтар? Тут усе просто. Для будинку краще придбати універсальну модель, яка виручить при відключенні світла, допоможе висвітлити замкову щілину, темну ділянку парадної або тротуару. З таким завданням впорається ручний акумуляторний ліхтарик, компактний та економічний. Він чудово поміститься в кишені верхнього одягу, сумочці чи рюкзаку.

Але для інших цілей варто вибрати інші ліхтарі, які відрізняються від універсальних моделей функціональністю, габаритами та особливостями конструкції.

  • Прожектори підійдуть для освітлення простору великої площі.
  • Переносні світильники, які працюють від мережі, акумулятора та батарейок, стануть найкращими помічниками у побуті.
  • Туристичні ліхтарі відрізняються невеликою вагою, стійкістю до вологи та ударів, а також високою інтенсивністю освітлення.
  • Кемпінгові ліхтарі мають більшу вагу, ніж ручні і оснащуються лінзами, що розсіюють. Вони можуть закріплюватися під дахом хустки або на дереві і виступають як основне світло.
  • Налобні ліхтарі стануть у нагоді туристам і всім, кому за родом служби потрібно виконувати роботи в погано освітлених місцях.
  • Для читання книг підійдуть пристрої невеликого розміру з неяскравими світлодіодами. Такі ліхтарики зазвичай працюють на батарейках та мають спеціальні затискачі, за допомогою яких їх зручно кріпити до книжкової обкладинки.
  • Професійні ліхтарі характеризуються довгим зарядом акумулятора та високою потужністю. Вони волого- та пилостійкі, удароміцні, а формою нагадують палиці.
  • Для велосипедів розроблено спеціальні велосипедні ліхтарики, які мають особливе кріплення для встановлення на кермо або на лоб. Деякі моделі мають вбудовану функцію миготіння або налаштування потужності світлового потоку.

Іншими словами, відповідь на питання, який ліхтарик вибрати, буде залежати від того, для яких цілей ви його хочете купити. На випадок екстрених та планових відключень варто брати універсальну модель. Однак і тут перед покупцем постає питання, як вибрати серед усієї різноманітності відповідну модель? Спростити це завдання допоможе наступна інформація.

Джерела світла, що використовуються у ліхтарях

Тип джерела світла впливає на якість освітлення та тривалість служби самого приладу. Традиційні лампи розжарювання вже практично не використовуються, тому що вони недовго служать та споживають багато електроенергії. Ліхтарики з галогенною лампою світять яскравіше і служать відносно довше, проте бояться вологи і сильно нагрівають скло приладу. Ксенонова лампа дає насичене свічення, але як тільки впаде заряд батареї, то яскравість ліхтаря зменшиться на двадцять відсотків.

Найбільш раціональними з точки зору споживання електроенергії, ціни та яскравості світіння вважаються світлодіодні ліхтарі на батарейках або працюючі на акумуляторі. Вони здатні забезпечити яскравим світлом за мінімальних витрат енергії.

Колір світіння. Ліхтарі можуть випромінювати білий та жовтий колір. Білі дають гарне освітлення, але від них втомлюються очі. Жовті не здатні забезпечити гарною дальністю свічення, проте вони не так сильно дратують очі.

Які ліхтарі бувають за типом живлення?

Ліхтарі можуть працювати на акумуляторах і батареях. Якщо ви плануєте часто використовувати прилад, краще вибрати акумуляторну модель, тому що вам не доведеться постійно витрачатися на покупку батарейок. Якщо ви, наприклад, йдете в дальній похід, де не буде можливості зарядити пристрій, краще брати ліхтарик на батарейках. Щоб не виникло проблем із їх заміною, вибирайте моделі ліхтарів із найпоширенішими типами джерел АА та ААА.

Акумуляторні ліхтарики можуть заряджатися від мережі, через USB-кабель, від прикурювача авто, а також від сонячної енергії.

Додаткові фішки. Виробники зробили все, щоб ліхтарик став незамінним помічником людини за певних обставин. Багато моделей оснащені світлорегулятором для зміни яскравості світла, дифузорами для коригування світлового потоку, а деякі навіть мають вбудований електрошокер.

Висновки

Вибір ліхтарика у 2022 році для українців став завданням №1, бо зберігається постійна загроза відключення світла. Для освітлення будинку чи дороги достатньо придбати гарний ліхтарик, який стане у нагоді і зараз, і в майбутньому. Як ви могли переконатися, вибрати акумуляторний ліхтарик не так і складно, головне розуміти, для яких цілей він вам потрібен. Якщо ви вже визначились із моделлю приладу, будемо раді запропонувати скористатися послугами нашого магазину. У нашому каталозі представлені прилади у широкому ціновому діапазоні та різними функціональними можливостями. Також ви можете придбати комплект батареї павербанки, які підійдуть для підзарядки гаджетів.